tape-403591_1920

Ned i vekt uten å sulte?

Det kan være slitsomt og vanskelig å forsøke å spise sunt gjennom dagen dersom du føler at maten du spiser ikke metter nok. Da er det fort gjort å sprekke. Hvor mye vi kan spise uten å legge på oss varierer og påvirkes av blant annet kjønn, alder, høyde, vekt, fettprosent og aktivitetsnivå.

Noen ganger fyller vi magen med mat, men føler oss fortsatt sultne etterpå. Dette kan selvsagt være svært frustrerende, men det kan rett og slett være så enkelt som at du spiser feil mat. Appetitten vår styres av sult- og metthetssignaler som sendes fra fettvev og fordøyelsessystemet samt fra sanseinntrykk (lukt, smak og lignende) til hypotalamus i hjernen. Blant annet har vi et sulthormon; ghrelin som har som oppgave å gi hjernen beskjed om at vi er sultne. Når vi faster hoper dette hormonet seg opp, og når vi spiser reduseres det igjen. Da øker imidlertid hormonene som gir metthetsfølelse.

Maten vi spiser påvirker disse signalene ulikt. For eksempel antyder forskere at mat med lavt proteininnhold kan føre til overspising. Fettet vi spiser bremser tømmingen fra magesekken til tarmen, og bidrar til at vi holdes oss mette lenger samtidig som at blodet tar opp glukose fra maten saktere. Fiber og komplekse karbohydrater bidrar også til økt metthet ved å øke volumet i magesekken, samtidig som det påvirker utskillelsen av metthetshormoner.

fried-1544566_640

I tillegg kommer det nå mer og mer forskning på hvordan tarmfloraen vår, og en ubalanse i denne kan være med på å påvirke overvekt og en lang rekke sykdommer. Maten vi spiser påvirker tarmfloraen, og således også vår tarmhelse. For eksempel kan fiber (prebiotika) og melkesyrebakterier (probiotika) være med på å påvirke helsen vår i positiv retning.

Hvordan fungerer dette i praksis?

Å lese samt forstå teorien bak dette er en ting. En annen ting er å faktisk gjøre dette i ditt daglige kosthold. Her følger litt tips og råd til ditt hverdagskosthold for å holde deg glad og mett gjennom dagen.

Stabilt blodsukker

Matvarer med raske karbohydrater, slik som sukker, loff og sjokolade gir kroppen din en rask blodsukkerstigning, og et like raskt fall igjen. Store svingninger i blodsukkeret påvirker metthetsfølelsen negativt, og du vil raskt bli sulten etter måltidet.

breakfast-buffet-1146249_640

Spis ordentlig mat

Sørg for at du spiser nok og ordentlig til alle hovedmåltidene. Ekstreme slankekurer og pulverkurer kan fungere, men for de fleste vil sultfølelsen vinne til slutt. Det er vanskelig å være sulten over lengre tid når maten er så tilgjengelig som den er i Norge i dag. Spiser du alt for lite vil sulthormonene sende signaler til hjernen og du vil fyse enda mer. Ved å spise masse grønnsaker (som i tillegg til fiber og vitaminer inneholder en del vann), riktig fett, proteiner og grove karbohydrater vil du føle deg bedre enn om du hopper over måltider eller spiser mikroskopiske mengder til hvert måltid.

Drikk nok vann

Noen ganger misforstår vi faktisk kroppens signaler om sult. Det kan faktisk hende at du bare har glemt å drikke nok vann.

mineral-water-with-strawberries-1411368_640

Snack på frukt og grønt

Hvis du spiser nok mat gjennom dagen vil søtsuget melde seg sjeldnere. Når søtsuget kommer (eller du bare er litt småsulten) er det aldri noe i veien for å spise litt frukt eller grønnsaker. Sørg for å ha det lett tilgjengelig, og bruk det for det det er verd. Husk dessuten på at det kan ta opptil 20 minutter fra du spiser til hjernen har registrert det, så gi kroppen din litt tid før du bestemmer deg for at du trenger noe mer kaloririkt.

Unn deg litt kos

Ofte er det de små tingene i hverdagen som gir utfallet. Dersom du tar tilbake lørdagene som kosedag, og du spiser sunn og god mat ellers er mye gjort. Hvis man aldri unner seg noe ekstra godt blir det fort både kjedelig og vanskelig. Et variert kosthold har plass til litt av alt.

praline-631434_640