milk-1385548_1920

Laktoseintoleranse eller melkeallergi?

Mange forveksler melkeallergi og laktoseintoleranse. Det er store forskjeller på disse diagnosene, og de må derfor ikke forveksles. Her får du en liten innføring.

Laktoseintoleranse

Laktose er et annet ord for melkesukker. Laktose består egentlig av glukose og galaktose, og ved normal fordøyelse brytes laktosen ned til dette i tynntarmen. Laktosen må spaltes for at vi skal kunne ta det opp i kroppen. Laktase er et enzym som står for denne jobben. Du kan se for deg at laktase fungerer som en saks som klipper laktosen til glukose og galaktose.

Ved en laktoseintoleranse har vi for lite laktase til å fordøye all laktosen, og noe av den vil dermed havne ufordøyd i tykktarmen. I tykktarmen fordøyer bakterier laktosen, og resultatet blir da at det dannes gasser. I tillegg kan laktosen trekke til seg væske. Normale symptomer på laktoseintoleranse er med andre ord diarè og luftsmerter. Det er ikke farlig, men kan være svært ubehagelig.

Melkeproteinallergi

Ved en allergi reagerer kroppens immunforsvar på ett eller flere proteiner. Symptomene på melkeallergi kan komme fra flere steder i kroppen, men det er vanlig med hudreaksjoner som for eksempel utslett og kløe, kløe i munnhule og svelg samt symptomer som pusteproblemer. Melkeallergi er vanligst hos barn.

Dersom du tror at du ikke tåler melk er det viktig å finne ut om det er melkesukkeret eller proteinene du reagerer på. Det er viktig å utelukke andre diagnoser slik at du slipper å utelukke matvarer uten grunn.

Tåler du ikke laktose må du spise laktosefritt. Mange med laktoseintoleranse tåler små mengder laktose i hvert måltid, men hvis du skal drikke ren melk eller spise rømmegrøt er det altså lurt å bruke laktosefri melk/rømme. Flere melkeprodukter, for eksempel gulost, inneholder veldig lite laktose og kan derfor fint spises av de fleste med laktoseintoleranse. Det er viktig å finne akkurat din toleransegrense, for dette kan variere fra person til person, og fra dag til dag. Har du derimot melkeproteinallergi må du styre unna alt som inneholder melkeprotein. Det betyr at alle meieriprodukter må unngås.

 

 

Kilder:

Opplysningskontoret for melk

Norges Astma- og allergiforbund

Drevon, C.A, Blomhoff, R. & Bjørneboe, G-E. A. (2007). Mat og medisin